Henk Penninga

 

Henk Penninga – Regisseur

Henk Penninga (1949) begon als filmer op het Super-8 formaat.
Tussen 1976 en 1978 maakte hij Harlinger Stadsjournaals.
In 1980 volgde de documentaire “Hoe een haven niet kon, en er toch kwam” Een film over de geschiedenis van de havens te Harlingen.
Later maakte hij samen met anderen o.a. de film “De Lauwersmeer,een portret” (1982, in opdracht van de Landelijke Vereniging tot behoud van de Waddenzee) en diverse videofilms.

In 1985 richtte Henk Penninga samen met Wieke Mollema het filmproduktie-bedrijf Noorderlicht Film op.

Van 1992 tot 1995 werkte hij met een kleine crew aan “Doarp”. Deze film beleefde zijn premiËre op het Nederlands Film Festival te Utrecht in september 1995, en werd daarna vertoond in een aantal filmhuizen en bioscopen in ons land. In december 1995 en januari 1997 zond de NCRV de film Doarp uit op televisie. Daarnaast werd de film geselecteerd voor een aantal buitenlandse filmfestivals, o.a. in Frankrijk, Spanje en Portugal. In juli 1996 werd de film Doarp bekroond met de ‘Speciale Juryprijs voor de beste buitenlandse documentaire op het ’4th European Film Festival’ te AvilÈs, Spanje.

Daarnaast is Henk Penninga coach voor diverse andere produkties van Noorderlicht Film.
In de periode 2002-2009 schrijft, regisseert en monteert hij de korte speelfilms en documentaires “Nei Boppe”, “Ald Dyk” en “Ien fan us”

Naast zijn werkzaamheden bij Noorderlicht Film doceert Henk Penninga filmkunde aan de NHL Hogeschool te Leeuwarden.